Miért síeljen a gyerek, ha nem síel a szülő?

Ugye abban egyetértünk, hogy gyermekünk egészséges fejlődése és élményekkel teli gyermekkora minden szülőnek egyformán fontos?! A síelés garantált élményeket és remek téli mozgásformát jelent a gyerekeknek, viszont a nem síelő szülők többségében rengeteg kérdés felmerül, melyet most összeszedtünk egy csokorba és síoktatóink válaszoltak is rá sorjában:

Milyen élményeket kap a síeléstől a gyerek?

A gyerekek szeretnek mindent kipróbálni, mindenre felmászni, mindent megkóstolni, megnézni. Imádnak játszótéren játszani. És imádnak csúszni a csúszdán, vagy a jégen. A síelés is egyfajta csúszásélmény a gyerekeknek. Már az első órán kap egy ilyen élményt, és még 10x 15x 20x megismétli, mert tetszik neki. Minél többször csúszik annál magabiztosabb lesz, már nem lesz fura, hogy hirtelen „megnőtt a lába” és otthonosan fog mozogni a síléccel. Aztán megtanulja irányítani a sílécet és önállóan siklik a nagypályán is. Büszke lesz magára, sikerélménye lesz és egyre bátrabban, egyre gyorsabban tud majd siklani, ami hihetetlen élményt jelent neki.

Milyen képességeket fejleszt gyerekeknél a síelés?

Nagyon sok mindenre kihatással van a síelés. Egyensúlyérzék, térérzékelés, mozgáskoordináció, figyelem, koncentráció és még sorolhatnám. Aztán kihat még a magatartásra, fegyelemre, kitartást fejleszti, szimmetrikusan fejleszti az izomzatot, önállóságra szoktat, precizitást növeli. És ami nagyon fontos: szabadban van a gyermek ősztől tavaszig, amikor egyébként inkább behúzódunk a lakásba.

Hány éves kortól lehetséges a síelés?

3,5- 4 éves kortól lehet megpróbálni a gyerekekkel a síelést. Ilyenkor, ha esetleg nem akarja a gyermek, nem érdemes erőltetni. 5-12 éves korban ideális a mozgástanulás. De a nagyobb gyerekek és felnőttek is könnyedén megtanulnak síelni, nincs korhatár!

Milyen felszerelés beszerzése szükséges ahhoz, hogy a gyerek síelhessen?

Ahhoz, hogy a műanyag pályán megtanuljon a gyermek síelni, semmilyen felszerelést nem kell vásárolni! A felszerelés hozzátartozik az oktatáshoz. Ha a család hóra megy, akkor is inkább bérelni érdemes. Mivel nálunk tanul a gyermek síelni, ezért jó, ha nálunk bérelnek sífelszerelést, mert mi tudjuk hol tart, tudjuk mivel síel, tudjuk mi az ideális síléc számára abban a tanulási fázisban, amiben éppen tart. Ha megfelelő méretű és minőségű sífelszerelés van a gyermek lábán, akkor élmény lesz neki is és a szülőnek is a síelés!

Ha a gyerek mellett a szülő is kedvet kap a síeléshez, akkor neki milyen lehetőségei vannak, hogy megtanuljon síelni?

Műanyag pályánkon felnőtteknek is van lehetőség tanulni. Egyénileg, vagy csoportosan, bármilyen formában. Sípályánkon világítás van, esti órákban is tudunk oktatást tartani. 10-12 óra alatt használható sítudás szerezhető, de lehetőség van a tovább fejlődésre is. Kezdőtől a haladó technikáig mindent meg lehet tanulni a műanyagpályán!

Ez az 5 kérdés tudjuk, hogy csak a jéghegy csúcsa és rengeteg további kérdés felmerül a síeléssel kapcsolatban. Természetesen síoktatóink a dorogi sípályánkon, illetve a dorogi síboltunkban minden kérdésre szívesen válaszolnak személyesen is, illetve bátran tegye fel kérdését elérhetőségeinken keresztül is ITT.  Csoportos és egyéni síoktatással és beiratkozással kapcsolatban ITT minden infó elérhető!